Portugál Rali – mint egy szappanopera, újra Ogier az élen

Sebastien Ogier vezeti a Portugál Ralit a vasárnapi első kör után. Az összetett elsőséget egy lengéscsillapítónak köszönheti, egészen pontosan Ott Tanak bal hátsó lengéscsillapítójának, ami a 12-es gyorsaságin ment tönkre az észt autóján.

Ogier a reggeli első szakaszon (SS10 Vieira do Minho) már közelített Tanakhoz miután megnyerte azt a 17,5 kilométeres gyorsaságit. Evans és Neuville volt a további sorrend, Tanak pedig csak a negyedik lett. A tegnapi gumikáosz után ma egyszerűbb volt a képlet, mindenki lágy abroncsokat választott reggel. Már a Ford csapatutasítása lebegett a médiaközpontban a kollégák szeme előtt, amikor az SS11 Cabeceiras de Basto szakasz végén Tanak több mint öt másodperccel verte Ogiert, és növelte előnyét az élen. Aztán jött a fordulat, az Amarante gyorson Tanak eltalált egy árokpartot, eltört a lengéscsillapító, és az észt majd másfél perces hátránnyal evickélt ki a gyorsaságiról, Ogier pedig nyert, és köszönte szépen a vezetést.

A Monte győztes Ogier így közel 20 másodperccel vezet Neuville előtt, akit a csapattárs Sordo követ. Neuville második helyéhez kellett az is, hogy a tegnapi idővesztesége miatt Latvala mögött, jóváírtak neki 11.6 másodpercet.

A legjobb Citroenes Craig Breen, a 12-es gyorsaságin bő félpercet veszített, amíg beragadt Tanak mögé. Hanninen a hatodik helyen áll, mögötte Elfyn Evans a hetedik. A walesi pilóta összeszedett egy defektet, úgy látszik Portugáliát tényleg nem bírják a DMACK abroncsok, aztán még a bal első lengéscsillapítója is eltört a Fiestán.

Esapekka Lappinak sem volt könnyű első gyorsaságija szombaton, az autója lefulladt egy szűk kanyarban, és sokáig szenvedett az újraindítással. Ostberg a kilencedik, de már 4,5 perc a hátránya, Latvala pedig a tegnapi balesete után zárkózik fel, egy hetedik és két negyedik időt autózott, így most a 10., bő öt perc a lemaradása. 

A WRC2 továbbra is Mikkelsenről szól, több mint egy perc az előnye a csapattárs Pontus Tidemand előtt.

A Portugál Rali állása a 12. gyorsasági után:

  Versenyző/navigátor Csapat Autó Idő
1 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport World Rally Team Ford 2h26m29.2s
2 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 19.5s
3 Dani Sordo, M.Marti Hyundai Motorsport Hyundai 25.0s
4 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 46.2s
5 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team Ford 1m16.8s
6 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 1m39.5s
7 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team Ford 2m12.5s
8 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 2m41.2s
9 Mads Ostberg, O.Floene M-Sport World Rally Team Ford 4m33.0s
10 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 5m20.0s

foto: Jaanus Ree