Kimi többet érdemel

GP RUSSIA F1/2017 © FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Egyre többen állítják a Forma-1 közvetlen környezetében is, hogy Kimi Raikkonen nem olyan eredményeket ért el eddig a 2017-es szezonban, mint amit teljesítménye alapján megérdemelne. A finn negyedik a bajnokságban, 49 pontja van, és eddig egyszer állhatott a dobogóra. Eközben a csapattárs Vettel vezeti a pontversenyt, kétszer diadalmaskodott, kétszer második lett, úgy tűnik nem tud hibázni.

Raikkonen szezonja eddig inkább vesszőfutás volt, negyedik lett Ausztráliában a szezonnyitón, aztán egy hellyel hátrébb végzett Kínában, úgy, hogy a csapattárs Vettel majd 42 másodperccel hamarabb teljesítette a versenytávot. Bahreinben egy rossz rajt után negyedik lett, majd az orosz futamon már dobogóra állhatott, igaz annyira nem érzete jól magát a pódium harmadik  fokán sem.

Raikkonen ugyan nem szorul védelemre, talán ő is visszautasítaná azt, most mégis épp csapattársa Sebastian Vettel magyarázta az eddigi eredményeket. “Nem olyan versenyei voltak, mint amit érdemelne. Bahreinben nyilvánvalóan a rajt, és az első kör került neki sokba, egyébként biztos vagyok benne, hogy a dobogón végzett volna.” – mondta Vettel az autosport.com-nak. ” Pontosan látom mi történik, és az események eddig nem abba az irányba mentek ami neki kedvezne, de nem hiszen, hogy a paddockban bármi kétség lenne afelől, hogy ő az egyik legtehetségesebb versenyző. Nem hiszem, hogy bárki el tudna menni a Rali-világbajnokságba, és ott olyan szinten teljesítene mint ő, aztán visszatérne, és újra a felvenné a tempót. Azt gondolom, hogy senkinek sincs kétsége a tehetségről vagy a képességeiről, de itt rengeteg más dolognak is össze kell jönnie. Ha visszatekintünk, tavaly nekem is volt pár versenyem ami nem sikerült jól, de a teljes szezonban ezek kiegyenlítik majd egymást.”

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve szerint is alábecsülik Kimi Raikkonent. „Ő kiváló versenyző, sokkal több egy második számúnál. Meglep, hogy az emberek ezt nem akarják látni. A különbség Kimi és Seb között legfeljebb egytized másodperc körönként. Ő a tökéletes csapattárs, aki sosem okoz problémát, az a versenyző, aki motivál, mert ha nem vagy elég jó, máris előtted van. Emellett sosem idéz elő feszültségeket a Scuderián belül” – mondta a kanadai Leo Turrini blogírónak.

 

 

Raikkonen is hisz benne, hogy javulnak az eredményei, ha a Ferrari néhány apró részletben tovább fejlődik. “Nehéz szezonkezdetem volt. Még messze volt az ideálistól, de most (Szocsiban) előreléptünk. Örülhetünk annak, hogy hol tartunk, de még mindig csak harmadikok vagyunk” – mondta Raikkonen, és a többes szám itt nyilván a saját csapatrészét jelenti. “Próbálkozunk, és fejlesztünk, és biztos vagyok benne, hogy kifizetődik. Pár apró részletet a helyére kell tenni, és meglesz az első hely. Négyen vagy öten nagyon közel vagyunk egymáshoz, és ezek a kis különbségek döntenek majd a végén.” – mondta a finn.

foto: FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA