Jamie Greent megbüntették, mégis nyert a DTM második futamán

Jamie Green nyerte a vasárnapi DTM futamot Hockenheimben, a brit ezzel 14. diadalát aratta a sorozatban. A dobogón újra mindhárom márka képviseltette magát, Gary Pafett a Mercedessel  második lett, míg a BMW-t a címvédő Marco Wittmann juttatta dobogóra.

Green a vezetést az új szabályok szerint végrehajtott biztonsági autós fázis után szerezte meg a pole pozícióból induló Timo Glocktól. A kétsoros újraindítás azonban nem ment simán, Green a célegyenesben előrébb volt a vezető Glocknál, kapott is érte 5 másodperc büntetést. A safety carnak Wickens és Duval első körös ütközése miatt kellett a pályára jönnie.

A harmadik körben újraindult a verseny, és Green nyomban távolodni kezdett a mezőnytől, hiszen legalább öt másodperc előnyre volt szüksége a büntetés miatt. A kerékcserék is hamar elkezdődtek, Rockenfeller megint az első futamon látott korai cserével próbálkozott, de ezúttal azok jártak jól, akik kivártak. A szemerkélő esőből ugyanis komoly zápor lett, így a vezető Green a 19. körben épp jókor jött a boxba, hogy már ne slickek, hanem esőgumik kerüljenek az autójára. Az öt másodperces büntetésre is volt ideje, és elsőként tért vissza a pályára. Hamarosan azoknak is esőgumira kellett váltani, akik előtte száraz gumira cseréltek, így ők veszítettek egy boxkiállásnyi időt, a sorrend pedig alaposan megkavarodott. 

A rádiótilalom sokkoló volt. Ha száraz gumikon vagy, akkor könnyű eldöntened mikor cserélsz kereket, de ha esik az eső, neked kell kitalálnod a kocsiban, hogyan változik az időjárás.” – magyarázta Green, hogy miért volt ennyire nehéz eltalálni a boxkiállás optimális időpontját. Auernek ez nem is sikerült, a szombati győztes, egy körrel tovább maradt a pályán a slickeken, veszített is vele jónéhány másodpercet. 

Gary Pafettenek is mozgalmas versenye volt. A negyedik körben elhagyta a pályát, és visszaesett a 14. helyre. Elkezdte a felzárkózást, majd jókor cserélt kereket, és az ötödik helyre jött vissza. Után volt még pár szép előzése, és végül a második helyen ért célba. A harmadik Wittmann is nagy napon van túl. Utolsó előttiként rajtolt, majd az első kör végén már a 10. volt. A biztonsági autós fázis után újra jól kapta el a pillanatot, és a hatodik pozícióig jött előre. Az esőgumikra is jókor váltott, így a harmadik hely lett a jutalma.

Timo Glock hiába indult a poleból, végül csak nyolcadik lett. A biztonsági autós körök után nemcsak Green előzte meg, így a negyedik helyig csúszott vissza, majd először száraz gumikra váltott, de négy körrel később újra a boxba kellett jönnie esőgumikért.

A bajnokságban a nyitó hétvége után Lucas Auer vezet 40 ponttal, Green a második 26 ponttal, és a harmadik Pafett is 26 pontos.

A teljes futam közvetítése (rajt 32:49-nél):

 

A hockenheimi második futam végeredménye:

12_RACE_2

foto: DTM Media