WTCC – mosoly, de keserédes

Michelisz Norbert hatodik lett a WTCC monzai időmérőjén, és bár ez az eredmény jobb mint vártuk, de Tiago Monteiro második helye miatt, nem felhőtlen az örömünk. A Volvo tökéletes teljesítményt nyújtott, és Thed Björk révén megszerezték első időmérős győzelmüket.

Tudtuk, hogy ez lesz a legnehezebb helyszín a vb tíz állomása közül, a jól sikerült szabadedzések után mégis Q3-as továbbjutásban reménykedtünk. Az időmérő első szakaszának elején még úgy tűnt Panissal akár egy Zengő Honda is bejuthat a következő részbe, de aztán Guerrieri összekapta magát, és futott egy 6. időt. Filippi, Panis, Gleason és Nagy Dani esett ki. Dani elmondta, hogy hiába sikerült jól a köre, az egy generációval korábbi motorral nem volt esélye az egyenesekben, jóval lassabb volt a többieknél.
A Q1 végére még kijött a három Volvo, megmutatták, hogy tökéletesen felkészültek a szélárnyékozásból is, és az első három helyen fordultak a Q2-be.

A második rész csak 10 perces volt, így kulcsfontosságú volt az első gyors kör. A három Volvo jött az élen, aztán Michelisz Norbi, majd Monteiro. Michigami lemaradt tőlük. Norbi kihasználhatta a Volvók szélárnyékát, Monteiro pedig az övét, így nem lett rossz a kör, de a kékek gyorsabbak voltak, és a portugál is megelőzte Norbit. A nagyobb baj az volt, hogy hatodiknak Huff csípte el Monteiro szélárnyékát, így ő is gyorsabb volt Norbinál. A végére még megpróbálkozott a JAS a javítással, Monteiro próbált szélárnyékot adni Norbinak, de a második szektorban elvették a gázt. A Volvo viszont újra kijött és javítottak, Björk 1:52.2-es időt futott, majd egy másodperccel gyorsabb volt, mint a második szabadedzésen, és az addigi legjobb idővel jutott a Q3-ba. 
A végére megint jött Coronel (mint már oly sokszor), és szélárnyék nélkül bejött kilencediknek, ezzel Michigami kipottyant a top 10-ből. Aztán Bennani az utolsó pillanatban javított, így a holland ölébe hullott a nyitófutam első rajthelye.

A harmadik részben Huff kezdett, de hogy mennyire jó kört rakott össze, az csak Catsburg után derült ki, mert előtte Girolami hibázott, és lelassult. Catsburg sem tudta megelőzni Huffot, az utolsó szektorban kapott ki tőle. Aztán Monteiro is csak 147 ezreddel volt gyorsabb a britnél. A végére maradt Björk, aki egy könnyed első szektor után űridőt autózott a második szektorban. A Parabolicában még pár kisebb korrekció is belefért, így is több mint 3 tizeddel nyert. 

A végére teljes lett a svédek diadala, a MAC3-ban is alaposan elpáholta a Hondát, több mint 2 másodperccel voltak gyorsabbak, így vezetik a gyártói bajnokságot.

WTCC-Race-of-Italy-Qualifying-Q1-classification-provisional
WTCC-Race-of-Italy-Qualifying-Q2-classification-provisional
WTCC-Race-of-Italy-Qualifying-Q3-classification-provisional

foto: fiawtcc, Honda, Volvo