Ralikrossz – Portugáliában folytatják

Második versenyhétvégéhez érkezett a Ralikrossz-világbajnokság, és ezúttal az Eb mezőnyből a kicsik, vagyis a Super 1600-as kategória versenyez Ekströmékkel együtt.

A portugliai Montalegre a legmagasabban fekvő helyszín a sorozatban. Bár maga a település 1000 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, a pálya ennél 800 méterrel feljebb van. A motorok ezt már megérzik, főleg a tengerszinten levő Barcelona után.

 

A Vb mezőnyben visszavágásra készülnek a nagyok, miután a két DTM-es a tavalyi RX bajnok Matthias Ekström és a ralikrosszban újonc Timo Scheider alaposan elpáholta őket. Scheider ráadásul egy olyan Team Austria Ford Fiestával versenyez, amivel Max Pucher a hétvégén a RabócsiRingen simán lassabb volt Kiss Pál Tominál és Kárai Tominál is. A tavalyi portugáliai győztes Solberg, a friss fejlesztésű Hansen Peugeot-val versenyző Loeb, vagy a Gymkhana bohóc Ken Block jó lesz ha összekapja magát.

Második ralikrossz vb-s versenyén szerepel Lukács Kornél “Csucsu” is. Neki a Kia Rióval nincs esélye a Vb menők ellen, de Barcelonában azért meglepte rajtjaival a nagyokat is, és a 16. hellyel egy világbajnoki pontot is szerzett. Most 21 induló lesz a kategóriában, így öt versenyzőt megint meg kell előznie az újabb világbajnoki ponthoz, bár Csucsu elárulta, hogy a cél az elődöntőbe jutás. Ehhez az előfutamok után a legjobb 12-be kell jutnia.

A montalegrei pálya egy kilométernél is rövidebb, és viszonylag sok, 40% a murvás rész. A 600 lóerős VB autók alaposan meggyötrik majd a gumikat, mondta Paul Coates, a Cooper Tyre vezetője.

A Super 1600-ban Szabó Krisztián a nagy esélyes. Az Eb címvédő itt aratta első nemzetközi ralikrossz sikerét 2015-ben, és idén továbbra is a Volland Racing Skoda Fabiájával versenyez.

Szerencsére jó idő van, süt a nap, 20 fokos a hőmérséklet, bár a hőérzetüket csökkenti, hogy elég nagy a szél. Remélem így is marad, nem hiányzik a tavalyi sárban dagonyázás. Nagyon várom már a versenyzést, bár ez a tél olyan gyorsan elrepült, hogy magam is meglepődtem. Mintha csak tegnap ért volna véget a szezon. A felkészülésünk jól sikerült, nagyon élveztem a belga tesztversenyt, és azóta volt még egy tesztünk, ott is finomítottunk a beállításokon. Az autókon már sokat fejleszteni nem lehet, ezért is épülnek már az újak, de persze apróbb javításokat elvégzett a csapat a télen.” – mondta a rallycrossrx.hu-nak az Eb címvédő Szabó Krisztián, akit ezúttal nem tudott elkísérni a versenyre kisfia Mózes.

Szabó csapattársa Marton Gergely, aki nagyon örülne ha első futamán a Volland Racinggel döntőbe kerülne. Ebben az is segíthet neki, hogy csapaton belül megosztják egymással az adatokat, így Krisztián, és a harmadik csapattag Artis Baumanis beállításiból is meríthet ihletet. 
A harmadik magyar versenyző Szíjj Zsolt technikát váltott. Bár a nevezési listán még nem szerepel az autójának típusa, de ő is egy Skoda Fabiával versenyez majd.

A versenyt a Spíler Tv ismét csak felvételről közvetíti, emiatt a korábban megszokott youtube élő közvetítést Magyarországon nem lehet nézni. (bár Chrome böngészővel a Hola plugin csodákra képes…) Az élő eredményeket a sorozat honlapján, a fiaworldrallycross.com-on lehet követni.

A portugáliai hétvége programja:

Április 22, szombat
10:00 Szabadedzés
13:30 Q1: Super1600, World RX 
15:00 Q2: Super1600, World RX 

 

Április 23, vasárnap
09:00 Warm-up
10:30 Q3: World RX, Super1600
12:00 Q4: World RX, Super1600
13:50 Elődöntő: Super1600
15:00 Elődöntő: World RX
Döntő: Super1600
Döntő: World RX
15:50 Pódium

foto: fiaworldrallycross, Szabó Krisztián