Rangáék a ranglétrán lépnének kicsit előrébb…

Nincs megállás, jövő hétvégén már Ózdon és környékén robog majd a magyar ralibajnokság mezőnye. Itt a race1.hu-n elindítjuk felvezető cikksorozatunkat a bajnokság második futamával kapcsolatosan. Holnap, azaz április 21-én éjfélkor már zárul a nevezési határidő, sőt a verseny sajtótájékoztatóját is megtartják aznap. Ide pedig a két Ranga, azaz László és Péter is hivatalos. A pécsi indulás előtt beszélgettünk a testvérpárral. 

A születési sorrendet szigorúan(…) betartva Lacival kezdtük… “Szívem szerint az ózdi verseny előtt terveztem volna egy kis gyakorlást a kocsival, de még nem tudom, hogy ebből mi, vagy mennyi valósul meg. Először is a szemem egész hétvégén Törökország felé néz majd, hisz ott szerepelnek a csapat autói, közte az enyém is. Remélem épségben látom újra”– kezdte a Skodájával kapcsolatos tájékoztatást. “Ha megérkezik a Balkánról a csapat és a kocsi is, szegényeknek van maximum két napjuk felkészíteni az én számomra. Nos, ha minden jól alakul, akkor talán tudok a verseny előtt menni vele, de mérget itt semmire nem lehet venni. Az időeredmények tekintetében szeretnék az élbolyhoz közelebb kerülni, és a helyezésben is lépni picit előrébb” – fogalmazta vágyait Laci. 

“Én, ha lehet, száraz versenyt szeretnék. Nem azért mert nem vagyok jóban a vizes pályákkal, de ezzel a kocsival még nem volt egy méter tapasztalatom sem nedves pályán. Elég volt szárazon ismerkedni vele ott Miskolcon. A pályákat sem ismertem annyira, és a mostaniak közül is tán, ha kettőn mentem 2008-ban. Szóval a barátkozást jobb lenne száraz körülmények között folytatni. Az én vezetési stílusom egyébként is kicsit drasztikusabb, az meg inkább murván jobb. Annak az ideje meg csak Szombathelyen jön el.” Laci, ha már szóba hozta a bajnokság harmadik fordulóját, elkerülhetetlen a kérdés. Ott már a visszatérő pécsi ikonnal Kiss Ferenccel is meg kell küzdeni. A dolog pikáns, mind a kérdező, mind a válaszoló részéről, ezért a téma kihagyhatatlan. ” Amikor ő már ezerrel nyomta  a pályákon, én valahol a nyolcadik osztály körül ballagtam… Felnézek rá, ritka tehetség volt, és ma is az. Nagyon jó lesz vele együtt menni, ráadásul ugyanabban a  kategóriában. Kétségem sincs afelől, hogy beletalál majd a kocsiba. Én nagyon örülök, hogy jön ő is, jó lesz fürkészni majd az időket…” – fejezte be Laci a várakozásait.

És akkor Péternek is adunk szót. Naná, hisz szó szerint berobbant Miskolcon az abszolút negyedik helyével.“Igen, várakozáson felül sikerült a bajnokság első futama. Azt azért el kell ismerni, hogy a 15-16 R5-ös autót vezetők fele, kimondottan gyors pilóta. Hogy most ebben a mezőnyben végül negyedikek lettünk, örömteli volt számomra és a csapat számára is” – kezdett bele Peti. “Ahogy a Miskolc környéki, úgy a mostani pályák is teljesen újak lesznek számomra. Navigátorként is csak egyszer jártam errefelé. Sajnos én ezeken a pályákon még kis hendikeppel indulok a mezőny jelentős részével szemben.” – mondja őszintén a fiatalabb testvér. “Lemegy egy kör a versenyen, mire ráérzünk a hely ritmusára, így volt ez az első fordulóban is. De mi akkor is, csak a saját időnkkel foglalkozunk. Ha úgy gondoljuk, önmagunkhoz képest növeljük a tempót, de csakis magunk miatt. Más teljesítménye engem nem befolyásol. Mi csak magunkra koncentrálunk, a saját komfortérzetünkön belül autózunk. Hosszú távra tervezünk a csapattal. Idén kizárólag a magyar bajnokság futamai jelentik a feladatot. Aztán majd jövőre talán külföld. Tavaly mentem négy Eb-futamon. Jó nagyon a magyar mezőny, de a versenyek miatt, visszavágyom az Eb-re.” – fedte fel vágyait, terveit Péter.

És ha már szóba hozta a magyar mezőnyt, ő is vallja, a Szombathelyen visszatérő Kiss Feri csak erősíti az eddig sem gyenge felhozatalt. Peti talán még az “Anyám tyúkját” szavalta, mikor Kissnek már édesapja egykori navigátora, Büki Ernő mondta az “igét”…” Nagyon várom Ferit. Biztos vagyok benne, hogy gyors lesz. Tudom, hogy nem csak búgócsigázni jön, nyomni fogja az elejétől. És tudom, hogy nagyon készül. Jól lesz csatázni vele egy mezőnyben. Én még nagyon várnám Ifj Tóth Jánost is, vele lenne teljes a mezőny. Remélem, ha év közben is, de neki is összejön a szereplés. Na, az jó lenne. Az ő visszavágójuknak mi is részesei lehetnénk – most már a pályán…” – fejezte be Peti az Anyám tyúkját.. ja bocsi az interjút… 

foto: Borsós László, Ranga Motorsport