Az idei lesz az utolsó Maláj Nagydíj

Ma lett hivatalos a korábban már rebesgetett információ, hogy 2018-tól a Maláj Nagydíj kikerül a Forma-1-es versenynaptárból. A délkelet-ázsiai ország 1999 óta minden évben rendezett Forma-1-es futamot. Kezdetben nagyon népszerű volt a verseny, 2001-ben és 2002-ben Alex Yoong maláj versenyzőként hozta lázban a hazai közönséget, már amennyire egy Minardival és Yoong tehetségével ez lehetséges volt. A nézőszám azonban folyamatosan csökkent, a rendezés jogdíja ellenben emelkedett, így mostanra odáig jutott a rendező, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak.

„Mindig szomorú búcsút venni az F1-es család egyik tagjától. Az elmúlt két évtizedben a maláj szurkolók bizonyították, hogy a sportág legszenvedélyesebb támogatói közé tartoznak” – mondta Sean Bratches a Liberty Média kereskedelmi ügyeiért felelős vezetője.

„Ahogyan azt Melbourne-ben már említettük, közelebb akarjuk hozni a szurkolókat a sporthoz, javítani akarunk a digitális élményen és új eseményeket rendeznénk. Már várjuk, hogy a szezon során többet is mondhassunk ezekről. 2018-ban 21 izgalmas versenyünk lesz, a naptár ugyanis kiegészül a francia és a német futammal” – zárta rövidre azt a kérdést Bratches, hogy akkor hány futammal is számolhatunk a következő szezonban.

Malajzia nem marad világbajnoki esemény nélkül, a MotoGP továbbra is marad Sepangban, ott a nézettségre sincs panasz, és a jogdíjak is jóval olcsóbbak, mint a Forma-1 esetében.

foto: Lutz H, Sepang Circuit