Rali Vb, Korzika-Navigátorok-nagydíja

Ez biztos, hogy a navigátorok versenye. Talán nincs is még egy ilyen verseny a naptárban, ahol ennyi kanyar lenne, mint a Franciaországhoz tartózó földközi-tengeri szigeten Korzikán. Ennek van több előnye és hátránya is…

A viszonylag jó minőségű aszfalt pályákon, remek futamokat lehet rendezni, éppen ez a mostani lesz a 60. Tour de Corse… Ha valahol, itt javasolnék megnyitni egy navigátorképző iskolát, mert aki ezt kibírja, az tuti alkalmas a feladatra. Több ezer kanyar pontos diktálása, az egyre gyorsuló raliautókban, nem kis teljesítmény. 

Ja, és a hátrány. Tapasztalatból, mondom kedves ralirajongóim, nem a szigeten kell megtalálni életetek szerelmét…a ralin kívül. Ha az úton lévő magyarok olvassák soraimat, vagy odaérvén, kérem fogadják meg.  Itt még él a vendetta “intézménye”. Tehát, nem érdemes olyat tenni a helyi leánykával, amit esküvő előtt nem illik, mert könnyen bajba kerülhettek. Jusson eszetekbe mindig, amikor a helyi sajátosságokat nézegetitek, és szétlőtt KRESZ táblák ezreit látjátok, és a szakadékban hagyott autóroncsokat bámuljátok… Mindegyiknek oka volt… De ha mégis megtörténik a dolog, a több ezer kanyar jó kifogás lesz, hogy ritkán látogasd az anyóst… 

És akkor nézzük, ha még valakit a verseny is érdekel… Na jó, ez vicc volt. Nem lesz túl bonyolult program az idei rendezvényen, elég áttekinthető lebonyolítást hoztak össze a szervezők. Viszont piszok hosszú gyorsasági szakaszokat. 

A shakedown holnap, csütörtök reggel 8 órától zajlik majd. A verseny pénteken kezdődik, az első gyors rajtja 9 óra 22 perckor lesz. Mint említettem, nem túl bonyolult a program, két szakasz lesz, a Pietrosella – Albitreccia(31,20 km) és a Plage du Liamone – Sarrola-Carcopino(29,12 km), amelyeket kétszer teljesítenek. 

Szombaton hasonló a szisztéma 8 óra 40 perces kezdéssel. A La Porta – Valle di Rostino(48,71 km) és a Novella(17,27 km) gyorsokon kell végig robogni, szintén két alkalommal. 

Vasárnap viszont összesen két gyors lesz. A 8 óra 58 perckor induló  Antisanti – Poggio di Nazza(53,78 km) és az utolsó befejező, egyben power stage Porto-Vecchio – Palombaggia(10,42 km).

Élvezetes összeállítás tavalyról

Tavaly a világbajnoki címvédő Sébastien Ogier nyert, még egy VW Poloval. Az azóta Fordra váltó pilóta  46 másodperccel előzte meg a Hyundai versenyzőjét a belga Thierry Neuville-t.

Ogier idén is nyerni akar, tesztelt is rendesen…

 

Lehet, idén Neuville nyer?

Harmadik az akkori Ogier csapattárs, a norvég Andreas Mikkelsen lett, aki idén kategória győzelemmel kezdett Monte Carloban, egy Skoda R5-sel, amit most megismételhet a csehektől ismét lehetőséget kapó pilóta. 

A bajnokság állása kezdő oldalunk jobb oldalán található. 

A verseny ideje alatt a szokásoknak megfelelően élő eseménykövetés lesz itt a race1.hu oldalon. 

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Lavanttal rali – Az osztrákok Korzikája | Race1.hu

Comments are closed.