Két Ranga – két Skoda

Pénteken este mutatta be két versenyzőpárosát a Ranga Motorsport. Az nem meglepetés, hogy a két pilóta a két testvér, Ranga Péter és Ranga László, az már inkább, hogy Peti navigátora Szőke Tamás, Lacié pedig Tóth Imre lett, tehát többszörös magyar bajnokok ülnek be a Ranga testvérek mellé. Nemcsak a pilóták, az autók is testvérek, két Skoda Fabia R5-tel indul a csapat a magyar ralibajnokságban, tehát egymással is megvív majd a két Ranga fivér.

„Ugyanolyan jó testvérek maradunk, és ugyanolyan barátok mint eddig, függetlenül attól, hogy a pályán versenyzünk majd egymással. A múltban is többször mentünk egymás ellen, és ez akkor sem okozott gondot, most is úgy látom, hogy én elsősorban a többiekkel küzdök majd, nem Lacival.” – mondta Ranga Péter a köztük levő versengésről.

 

A raliban könnyebb elkerülni a csatákat, hiszen nincs test test elleni küzdelem, de mégis kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor dönteni kell melyik autó a fontosabb. Ez sem okoz majd gondot, mondta Ranga Péter. „Nem lesz csapatutasítás, egyenlő feltételekkel versenyzünk. Mindketten megpróbálunk a mezőny első felében végezni év végén, de persze, ha egyikünk sokkal jobb pozícióban lesz, akkor segíteni fogjuk egymást.” 

 

A csapat végleges felállása csak február közepére dőlt el, nem volt ugyanis autó, árulta el a késői bejelentés okát Ranga Péter: „Minimális különbség van csak az autók között, mivel ügyfélautókról van szó. A kormány esetleg más, az élések, és hasonló apróságok, de olyan differencia nincs, ami az autók gyorsaságát befolyásolja. Borzasztóan nehéz volt még egy kocsit találni. Az új autóra először májusra, aztán szeptemberre kaptunk időpontot a Skodától. Használt versenyautót először Hollandiában találtunk, de közben jött egy lehetőség itthonról, amire azonnal lecsaptunk, így február közepére lett meg végül a második autó.”

A Ranga Motorsport programja a hétvégi orfűi A123 Ralival kezdődik, majd egy teszttel folytatódik, ahol megpróbálnak a lehető legjobban felkészülni a Miskolc Ralira. Nehezebb dolga lesz Ranga Lászlónak, mert neki még nincs tapasztalata a Skodával, ezért ő is a testvére tavalyi beállításaiból indul majd ki a hangolásnál. A versenyzők dolgát megkönnyíti, hogy nincs eredményelvárás sem a támogatói kör, sem a csapat részéről, így nyomás nélkül készülhetnek a szezon első versenyére. A fő cél a stabilitás, a két Ranga minden versenyen célba szeretne érni.

„Ez lesz a legfontosabb. Szerintem ez lesz az egyik legerősebb magyar bajnokság, és biztos, hogy rengeteg körbeverés lesz. Az fog dönteni, hogy ki tud minden futamot technikai és vezetői hiba nélkül befejezni, és pontszerző helyen zárni.”

foto: Murányi Kata