Wieszt Jankó a Super 1600-ban folytatja

Két alkalommal is majdnem abbahagyta a téli szezonban az autóversenyzést Wieszt Jankó. Az ok prózai, túl drága volt a ralikrossz Supercars kategóriája. Február elején aztán jött a hír, hogy Jankó mégis versenyezni fog, de nem a Skodával, hanem egy Renault Twingóval a Super 1600-ban.

“Régóta tetszik nekem a Twingo, tavaly Nyirádon Sami-Matti Trogen ment ezzel a kocsival, Andreas Bakkerud pedig ezzel volt Európa-bajnok 2012-ben. Nagyon szimpatikus volt a csapat hozzáállása, és szerintem a kocsi is az egyik legjobb ebben a kategóriában. Mindig szerettem volna kipróbálni egy Super 1600-as autót, és most meg is kellett lépni a váltást, úgyhogy a kényszer ellenére nem alakultak rosszul a dolgok.” – mondta Jankó a kategóriaváltás hátteréről. A Skoda egyébként még eladó, itt lehet érdeklődni 🙂 

” Ha az autó színvonalát nézzük, akkor ez a Twingo olyasmi, mint Kiss Pál Tomi Peugeotja a Supercarsban. A versenyzés költségei viszont jóval alacsonyabbak, körülbelül 50-75%-a annak. A szervizelés mi végezzük, de ha szólunk a finn csapatnak, akkor bármikor szívesen jönnek és segítenek. Nagyon szimpatikus volt a hozzáállásuk, tökéletesen felkészített autót kaptunk tőlük. Az átadás előtt egy héttel már megnéztük, hogy hol tartanak a munkával, sőt még a dekorációt is elkérték tőlünk, és azt is felrakták.”

 

A Twingo már itthon van, és Jankó már tesztelt is a Kukucsringen. “Nincs összehasonlítási alapom, mert még nem mentem ilyen autóval, de nagyon kezesnek tűnik a kocsi, azt csinálja amit én szeretnék. Meglepő módon nem tűnt túl lassúnak a Skoda után. A kis tömegnek köszönhetően a hosszú kanyarokban és a szűk egyben is nagyon gyors ez a kisautó, a féktávok pedig talán rövidebbek is vele. Persze ahhoz hozzá kell szoknom, hogy folyamatosan pörgetni kell a motort. Gokartosabb az élmény.”

A szlovákiai szezonnyitó előtt még egy tesztet tervez a csapat, de az, hogy a kategóriában mire lesz elég az új technika, majd csak az első futamon dől el. “A nyitófutam lesz az első tesztversenyünk. A cél természetesen a bajnoki cím, de akikkel számoltam, hogy meg kell vívnom érte, már nem lesz ebben a kategóriában, megváltozott a mezőny. Kíváncsi leszek, mit tudnak majd az ellenfelek. Ott lesz viszont Josef Susta a szlovák futamon, ő többször Eb döntőbe jutott, ő jó viszonyítási alap lesz, hogy hol is tartunk valójában.”

Azt, a kérdést pedig, hogy tesztek mellett hogyan készül, a tőle megszokott lazasággal válaszolta meg Jankó. “Én nem vagyok az a nagy Gyurmagyuri mint a többiek 🙂  Nem érzem, hogy ebben a szakágban kötelező lenne, én inkább az autóban készülök.”