Andreas Mikkelsen és a Skoda folytatja

A norvég ralis számára idén nem jutott ülés a WRC mezőnyében. Pedig a tavalyi évben még gyári VW pilótaként az ausztrál VB-futamot is megnyerte a Polo WRC-vel.

De kenyéradója az ismert okok miatt kivonult a rali világából, így más alternatíva után kellett néznie. 

Ez össze is jött, hisz a Skoda kérésére egy WRC2-es autót terelgetett az idei Monte-Carlo ralin annak reményében, hogy a gyár elvárásai szerint akár meg is nyerheti azt. Nos, ez össze is jött, ha csak a 2.3 másodperccel is, de a norvég nyert, a gyár menője, a cseh Kopecky előtt a WRC2-es kategóriában. Tehát hozta a kötelezőt. 

Korábban hazánkban is versenyzett a pilóta, indult a 2012-es IRC Mecsek-rali futamon. Több, kevesebb sikerrel… Ugyan szakaszt is nyert, de végül egy kalandot követően feladta a versenyt. 

Vb-futamgyőzelme előtt alig négy évvel, még a Mecsek szerpentinjein ügyeskedett, és lám hová emelkedett azóta, nem úgy mint a patinás pécsi verseny…

Ugyan a svéd-ralit csak nézőként szemlélte a pálya széléről, de nemrég napvilágot látott a hír, hogy a következő európai versenyen, Korzikán Mikkelsen egy gyári Skoda Fabia R5-sel vesz részt. Úgy tűnik a gyár megcélozta a WRC2-es világbajnoki címet. Mikklesen mindenestre azt mondta, a folytatásról még nem állapodtak, meg, a felkérés újra egy futamra szól, de ha úgy alakul szívesen versenyezne a teljes szezonban is a WRC2-ben. 

A norvég ebben az évben a WRC mezőnyében szabad ülésre nem számíthat. Egyelőre… És hogy mit hoz a jövő, akár a Skodánál is a tekintetben, hogy akarnak e egy nagyobb kategóriát is, nos bármi lehet. De Mikkelesen is azt vallja, jobb egy ilyen múltú gyári csapat kötelékébe tartozni, mint pályán kívül szurkolni a többieknek. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az ERC-ben is indul. Mindenesetre a pilóta egyértelműen kijelentette, versenyezni szeretne. 

Tehát a következő megmérettetés számára Korzikán lesz, ahol április 06. és 09. között szerepel a világbajnokság mezőnye (a jövő héten március 09-én kezdődő mexikói futamban a norvég pilóta még nem érintett). Kellemes helyszín számára, hisz a “nagyok között” kétszer is abszolút harmadik lett 2015 és 2016-ban.

Egyébként a francia szigeten az idei lesz a hetedik fellépése, tehát nagyon nem lehet ilyen eredmények és ennyi megtett verseny kilométer után zöldfülűnek mondani a norvégot. Talán ezért is bízik benne a Skoda.