James Allison a Mercedes új technikai vezetője

A Mercedes csütörtökön hivatalosan is megerősítette, hogy a csapattól távozó technikai vezető Paddy Lowe helyét James Allison veszi át, és már márciusban munkába áll.

A váltást már Lowe távozásának bejelentésekor rebesgették, azonban csak most vált hivatalossá az információ. Allison még 2016 júliusában hagyta el az olaszokat, de a Forma-1-ben megszokott pihenőidejét le kellett töltenie. Fontos, és némileg meglepő, hogy az eddigi irányító triumvirátus már csak két tagú lesz a Mercedesnél, mert James Allison közvetlen felettese Toto Wolff lesz, míg korábban Paddy Lowe Wolff és Lauda mellett egyenrangú vezetőként volt elkönyvelve.

Allison elődje, a csapat korábbi technikai vezetője, Paddy Lowe

“Már nagyon izgatottan várom, hogy visszatérhessek a munkához, miután ilyen sok ideig távol voltam a sporttól” – nyilatkozta a  brit mérnök a Mercedes hivatalos holnapjának. “Hatalmas kiváltság, hogy egy olyan csapat bízik meg bennem, amely az elmúlt három évben kiemelkedően teljesített. Már várom, hogy a következő években én is szerepet játszhassak a Mercedes további erősödésében.”

“Nem volt egyszerű megtalálni azt a személyt, aki tovább erősítheti a tapasztalt mérnökeink csapatát, teret adhat a fiataloknak a kibontakozásra, miközben hozza a saját nézeteit is. James személyében azt hiszem, megtaláltuk a tökéletes fickót a feladatra” – magyarázta a döntést Toto Wolff.

A 48 éves James Allison a Forma-1 egyik elismert mérnökzsenije. 1991-ben aerodinamikai mérnökként a Benettonnál kezdte Forma-1-es pályafutását, majd Larrousse-hoz igazolt, aztán a 90-es évek közepén visszatért a Benettonhoz. Az ezredfordulón mondott igent először a Ferrarinak, majd öt év múlva ismét a Benettonos kollégákhoz tért vissza, igaz ekkor már Renault-nak hívták a csapatot. Először helyettes technikai igazgatóként, majd 2009-től technikai igazgatóként dolgozott. Az időközben Lotus színekre váltó istállótól 2013-ban távozott, újra a Ferrari csábította el. technikai igazgatói munkáját egy családi tragédia miatt hagyta ott. Felesége tavaly elhunyt, és mindenképp Nagy-Britanniában akarta folytatni karrierjét, hogy több időt tölthessen gyermekeivel.