Finnek okoztak örömöt a japánoknak Svédországban! – Svéd-rali 3. nap

Elég hamar, már a második világbajnoki futamon győzelemmel ünnepel a Toyota, köszönhetik Latvalának! Vagy Neuvillenek? A második nap végéig vezető belga az utolsó gyorson eltört kormánymű miatt ma csak 10 perces büntetéssel folytathatta. De a rali már csak ilyen, a toyotás pilóta ezt pedig kihasználta. 

A sok év után a rali világába visszatérő patinás márka nem sokat váratta szurkolóit. És ebben három finnek elévülhetetlen érdemei vannak.

Az egyik finn a  zsinórban négyszeres rali-világbajnok Tommi Makinen  (1996,1997,1998,1999)  most, mint csapatvezető és tesztpilóta van jelen a Toyotánál. Nem kevés tesztkilométert hajtott maga is a fejlesztés alatt lévő Toyota Yaris WRC autóba, még a bal első futómű töréstesztjét is elvégezte… Alábbi videó bizonyítja, azért 20 év után is félelmetes tempóra képes.

A másik kettő pedig Latvala és navigátora Anttila. Akik ketten kétség kívül összeszoktak már az évek alatt, de most ez hamar sikerült új társukkal is, az autójukkal.

Ezt bizonyítván ma, már senkit nem engedtek maguk elé, az utolsó napon rendezett három gyorsaságit mind, ők hárman teljesítették a leggyorsabban. Hol kicsit, hol sokat, többnyire sokat adtak a mezőnynek, kezdésnek mindjárt 7, aztán 9 másodpercet, hogy az utolsó szakaszon már beérjék 1 másodperccel, így összetettben fél perccel verték a második helyen befutó észt Tanakot.

A fordos pilótát is dicséret illeti, hisz őt koppintotta Latvala azzal, hogy ma az első három gyorsot ő nyerte, csak azzal a kis különbséggel, hogy tegnap még volt négy…  Latvala bölcsességét az igazolja, a végén kell az élen lenni.

Többször is írtuk, hogy a világbajnoki címvédő Ogier mindenre képes. Nos, sokan temették az első gyorson elért tizedik helye után, pedig most a tizennyolcadik erőpróbát követően ő állhat a dobogó harmadik fokára, és ez a monte-carloi győzelem után az összetettben a második helyet jelenti a vezetést átvevő Latvala mögött.

Dani Sordo negyedik helyével megmentette a Hyundai becsületét, de a dél-koreai gyártónál  lélekben egy futamgyőzelemre készültek… Hisz belga pilótájuk Neuville Monte-Carloban és itt is halmozta a szakaszgyőzelmeket, mindkét versenyen  tetemes előnnyel vezetett. Előbbi helyszínen végül a tizenötödik, most a tizenharmadik helyen zárt. A csapat harmadik tagja Paddon a hetedik lett, pontjai jól jönnek a gyártók versenyében is.

A Citroen egyelőre vár a jó helyezéssel, mert az ötödik Breen a nyolcadik Lefebvre és Meeke tizenkettedik helyénél többet reméltek. Talán majd a következő futamon, márciusban murván Mexikóban.

Svéd-rali ideiglenes végeredmény ( a világbajnokság második futama):

  1. Latvala               Toyota             2 ó 36 p 03.6 mp
  2. Tanak                 Ford                              +29.2 mp
  3. Ogier                  Ford                              +59.5 mp
  4. Sordo                 Hyundai                + 2 p 11.5 mp
  5. Breen                 Citroen                  + 2 p 51.2 mp
  6. Evans                 Ford                      + 5 p 26.6 mp
  7. Paddon              Hyundai               + 5 p 31.2 mp
  8. Lefebvre            Citroen                 + 7 p 14.7 mp
  9. Tidemand         Skoda                    + 9 p 11.1 mp
  10. Suninen             Ford                     +10 p 02.9 mp

Következő verseny:  2017. március 09.-12.   Mexikó