Kiss Pál Tamás Eb dobogón!

Kiss Pál Tamás harmadik lett a Rallycross Európa bajnokság második fordulójában a norvégiai Hellben.

Érdemes volt elutaznia a Speedbox Racing Teamnek az Oslótól 500 kilométerre északra fekvő Hellbe, mert az előzetesen kitűzött célok maradéktalanul teljesültek. Kiss Pál Tamás döntőbe jutott, és dobogóra álhatott. Persze ahogy ezt megszokhattuk a rallycrossban, ezúttal sem volt sétagalopp a hétvége.

A magyar bajnokság negyedik fordulójáig nyúlik vissza a második EB futam története. Greinbachban a döntőben kezdett rakoncátlankodni a versenyautó motorja, mint később kiderült, az egyik gyertya adta meg magát. A bajnoki fordulót így is sikerült megnyernie Tamásnak, de a csapat azonnal csomagolt, és indult Norvégiába. Ott derült ki, hogy a kocsi motorja javíthatatlanul károsodott, így a pályán kellett új motort keríteni.

„Hatalmas feladat volt egyetlen nap alatt szerezni egy új motort. Igaz, hogy az északi országokban a legnépszerűbb a rallycross, de még ott sincs minden bokorban, egy 600 lóerős erőforrás. Végül kaptunk egy új motort, amit a fiúk parádés gyorsasággal szereltek be az autóba. Utólag bevallom nagyon megkönnyebbültem mikor elsőre beindult, ugyanakkor majd szétfeszített a büszkeség, hogy milyen remek csapatunk van. A finomhangolásra sajnos nem maradt idő, be is kellett járatni az új motort, így nem használhattam maximális teljesítményen. Egy EB szintű mezőnyben ez hatalmas hátrányt jelent, így ekkor a döntőbe jutás is nagyon nehéznek tűnt.” – idézte fel a csütörtöki eseményeket Kiss Pál Tamás.

Most segített sokat az eddig szerzett tapasztalat, hiszen a csapat egyre jobban megismeri a versenyautót, így a beállításokkal sikerült némiképp kompenzálni a lóerők hiányát. Három kvalifikációs futamon az abszolút második helyet sikerült elérni, a Q2-ben azonban összejött a halálcsoport, öt Peugeot állt a rajtrácsra.

„Ismét bebizonyosodott mennyire összetett szakág a rallycross, ezúttal a stratégián volt a hangsúly. Ezen a területen is akad még tanulnivaló, de hát ez csak a harmadik nemzetközi versenyem volt ebben a szakágban. Kicsit korán mentem ki a joker körre, és a helyezkedésekből sem jöttem ki jól, de szerencsére az időm jó volt, így ebben a körben is megvolt az összetett nyolcadik hely.” – mesélte a Q2 eseményeit Tomi.

KPT_2016EB2_3

A négy kavlifikációs futam után a második helyen sikerült a továbbjutás, ez 15 bajnoki pontot jelentett. A középdöntőben sima rajt cél győzelmet aratott Kiss Pál Tamás, és a tempó is rendben volt, a másik ágon győztes Kevin Hansen mindössze három tizedmásodperccel volt gyorsabb, izgalmas döntő ígérkezett.

„Kevin Hansen mellett értem a döntőben az első kanyarba, Gorsset-Janin azonban belső íven beszúrt mellém és megtolta az autómat. Jó kis rallycrosszos csata volt, de sajnos megsérült a jobb első gumim, és elkezdte elveszíteni a nyomást. Egyre alulkormányozottabb lett a kocsi, a jokeren is szélesen fordultam, de sikerült pályán tartanom az autót. A defekt miatt folyamatosan lassultam, de Grosset-Janinnak is gondjai voltak, így jót csatáztunk. Alig láttunk ki a szélvédőn, neki sem ment az ablaktörlője, és nekem is elapadt a mosófolyadék a végére. Végül az utolsó körben megelőztem, és megszereztem a harmadik helyet.” – elevenítette fel a döntő eseményeit Tamás.

Az elődöntős futamgyőzelemmel és a döntős harmadik hellyel összesen 25 bajnoki pontot gyűjtött Kiss Pál Tamás, így a bajnokságban is feljött a negyedik helyre.

KPT_2016EB2_1

„Nagyon boldog vagyok, már a második EB hétvégénken sikerült elérni azt az eredményt, amit célul tűztünk ki. Látjuk a fejlődési irányát is, az autóban is vannak még tartalékok, és én is folyamatosan tanulok. Köszönöm a csapatomnak és a családomnak a rengeteg segítséget, az elmúlt hetekben sokszor csak órákat tudtunk aludni, hogy minden összeálljon, de amikor felálhattam a dobogóra egyértelmű volt, hogy megérte a rengeteg munka. Nagyon boldog vagyok!” – összegzett Kiss Pál Tamás. Pihenésre ismét nincs sok idő, újabb dupla hétvége következik. Június 25-26-án az OB folytatódik Nyírádon, majd július első hétvégéjén ismét EB futam, és ismét északra kell utazni, a svédországi Höljesben negyvenezer néző előtt lép majd pályára Kiss Pál Tamás.

A Supercars ERX döntő 1:25:00-től: 

 

A norvég futam végeredménye:

 1. Kevin HANSEN
 2. Tord LINNERUD
 3. KISS Pál Tamás
 4. Peter HEDSTRÖM
 5. Jérôme GROSSET-JANIN
 6. Fredrik SALSTEN
       

A bajnokság állása:

 1. Kevin HANSEN                            57 pont
 2. Jérôme GROSSET-JANIN            45 pont
 3. Tord LINNERUD                          43 pont
 4. KISS Pál Tamás                           37 pont
 5. Tommy RUSTAD                         33 pont
 6. Joni-Pekka RAJALA                      31 pont